Бойко зове: Не е честно българите да влачат вируса от чужбина

Политика
18:56 - 04 Април 2020
5930
Бойко зове: Не е честно българите да влачат вируса от чужбина

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че границите на ЕС могат да останат отворени за сезонните работници, но той е против трансферите на работна ръка, които представляват риск за разпространение на новия коронавирус, предава AFP.

"Що се отнася до свободното движение, имам една официална позиция и тя е, че свободата на движение е включена в Хартата на ЕС (за основните права)", заяви Борисов пред журналисти.

"Отвъд официалния протокол, обаче, считам, че не е честно (за българите) да отидат да работят в Австрия, например в социалната сфера, да печелят не знам колко пари, които са добре спечелени, и когато договорите приключват, да идват тук, носейки заразата (...) и всички останали трябва да плащат за тях. Това справедливо ли е? Не!", добави той.

Европейският съюз пусна по-рано тази седмица списък на "критично необходимите работници" - като здравни работници, шофьори на камиони и сезонни работници, които работят в земеделието на които трябва да бъде разрешена продължителна свобода на движение през целия блок, въпреки извънредните мерки.

Списъкът обаче е само препоръчителен, като държавите-членки решават индивидуално. Германия заяви, че ще пусне спешно чуждестранни сезонни работници, за да влязат в страната и да помогнат за реколтата от плодове и зеленчуци, а Австрия през тази седмица транспортира над 200 работници от България и Румъния за своя натоварен сектор на социалните грижи.

Хиляди българи традиционно изкарват прехраната си като работят в чужбина като сезонни работници, но много от тях се въздържат от пътуване или се завръщат на фона на разпространението на новия коронавирус.

България остава сред по-слабо засегнатите страни досега с 503 заразени, 17 смъртни случая и 34 оздравели.