Бойкот от Промяната срещу "референдума" за машинния вот

Политика
16:05 - 03 Юни 2022
5600
Бойкот от Промяната срещу "референдума" за машинния вот

Бойкот са "спуснали" управляващите към техните симпатизанти срещу интернет гласуването, инициирано от социолози, журналисти и политически анализатори, сочени за привърженици на предишната власт в лицето на ГЕРБ, за махане на 100% машинен вот, научи Lupa.bg. 

Вчера Инициативен комитет обяви начало на своеобразен референдум за връщането на хартиените бюлетини в следващите национални избори. Платформата тръгна от фейсбук страницата му, но от днес вече функционира специален формуляр, чрез който всеки може да заяви предпочитанието си.

По наша информация Продължаваме промяната и ИТН са категорично против отпадането на машинния вот, въведено по време на първия кратък състав на Народното събрание, а овациите тогава бяха и от хората на Слави Трифонов за решението в пленарната зала, и в ДБ, и отчасти социалистите. Тогава "Промяната" все още съществуваше само под формата на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. 

Сега обаче и двамата са изказали ясни намерения да не подкрепят искането за връщане на хартията в урните. В БСП и ДБ обаче имали резерви към 100% машинни разпечатки на гласуването.

Още през април шефът на ПГ на левицата Георги Свиленски поде инициативата за това, въпреки че само година по-рано бе твърдо зад апаратите.

Десницата пък от години настоява да се забърза възможността за гласуване по интернет и по пощата - мисия, изглеждаща невъзможно да се осъществи в близко бъдеще. А местните избори се задават догодина. 

След 2 седмици ще стане ясно колко са се включили в подписката на Антоанета Христова, Соня Колтуклиева и Петьо Блъсков, а малко по-късно ще се разбере и какви са обществените настроения. 

Инициативният комитет е в състав Проф. Антоанета Христова, Соня Колтуклиева, Веселина Томова, Лиляна Друмева, Петьо Блъсков, Петьо П. Блъсков, Георги Марков, Станислав Недков - Стъки, Недялко Недялков, Христо Стоянов, д-р Стоян Калоянов, Александър Урумов, Николай Бареков, Юлий Москов. 
 
На основната снимка: Депутатите на Дългия приемат с овации машинното гласуване без алтернатива