Боил Банов хвърли вината за медийния закон върху Тео Ушев и Георги Господинов (ВИДЕО)

Общество
11:51 - 29 Октомври 2020
3278
Боил Банов хвърли вината за медийния закон върху Тео Ушев и Георги Господинов (ВИДЕО)

Шокиращо видео, публикувано от Министерството на културата в Youtube, разкри как принципалът на ведомството Боил Банов хвърля вината за изтритите членове от проект за новия Закон за радиото и телевизията върху културните дейци и интелектуалците, внесли подписката за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков през юли. Въпросната подмяна, с която не се уточнява нито мандатността, нито управителните съвети и тяхното действие на БНТ и БНР, стана повод шефът на националното радио Андон Балтаков да хвърли оставка.

"Промяната на текста... промените в материала, изработен от работната група - първо, много е важно за мен да уточним - те касаят единствено и само мандатността и оттам съответно и мандатността на управителните съвети", заявява Банов.

По думите на министъра на културата промените са продиктувани от "едно единствено нещо" - подписката, последвала внесените от председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов текстове за промени в медийното законодателство. Те предвиждаха удължаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от 3 на 5 години.

"Това, че имало обществен натиск, не е оправдание да се махат толкова основни членове в един Закон за радиото и телевизията", обаче настоява Балтаков. И продължава: "Лично аз съм застанал зад тези членове, как няма да застана зад тях, това са неща, които трябва да се свършат. Ние като експерти трябва да предложим един изчистен законопроект". 

Банов му опонира, че в края на юли след събитията и реакцията на обществениците, "имам списъка с подписалите се". "Доколкото обществото е разбрало против какво точно протестира е отделен въпрос. Направил съм необходимото законът да се случи и в момента всички процедури са отворени", настоява културният министър. 

Но шефът на БНР отново обяснява, че не може да се махат членове от предложения законопроект, без да се уведомят членове на работната група и че е нарушен основен принцип. 

"Тези интелектуалци бламират мандатите, а казвате, че това няма никакво значение", пита Банов. А Балтаков отвръща, че никога не е казвал, че мнението на интелектуалците няма тежест, "моля да не перифразираме думите ми". "Става въпрос не за мандатите, а за много по-философски проблеми. А това да бъде зачеркнато с червена линия в последния момент е недопустимо", контрира Балтаков. 

Подписката бе подкрепена от над 1200 интелектуалци, които едва ли са предполагали, че тяхната позиция би послужила за повод за новите спорни промени в Закона за радиото и телевизията. Сред подписалите отвореното писмо са Тео Ушев, Явор Гърдев, Георги Господинов, Евгений Дайнов, Искра Ангелова и мн. др.

"Нямам ви доверие", отсича Балтаков. А Банов в присъщия си стил отвръща: "Ама ние не сме с вас да си вярваме...".

Краят на разговора преминава в остър, висок тон, отправен от Банов към Балтаков. След което директорът на БНР тихо казва: "Добре, благодаря Ви. Аз нямам какво повече да кажа", видимо изнервен от крясъците и твърдението на министъра, че ако текстовете, за които двамата спорят, били останали в законопроекта, щяла да се бламира медийната среда за години. 

По-късно днес министърът ще се срещне със СЕМ и с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В предложените проектопромени липсва механизъм, по който всеки генерален директор да може сам да назначава свой Управителен съвет. Няма и ясни критерии за изчисляването на държавното финансиране за обществените медии, а решението предстои с приемането на държавния бюджет за догодина.