Боил Банов: Не сме изнасяли колекцията на Божков в торбички

Антиките на бизнесмена ще бъдат съхранявани в НИМ, а картините – в Националната галерия

Актуални новини
16:48 - 31 Януари 2020
2442
Боил Банов: Не сме изнасяли колекцията на Божков в торбички

Нищо от колекцията на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички. Има си специални процедури, обясни министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерството на културата. 

Поводът за думите му бяха реплики на Божков, който в момента е издирван като лидер на престъпна група, че изнасят безценните му антики в чували.

Ако бъде иззета колекцията на бизнесмена Васил Божков от сградата на „Нове Холдинг“, тя ще бъде съхранявана в депата на Националния исторически музей, а картините ще се пазат в тези на Националната художествена галерия, уточни Боил Банов.

На журналистически въпрос как точно ще бъдат изнесени антиките от колекцията на бизнесмена министърът каза, че в археологията има стандарти, които са валидни за всяка една държава. Банов влезе и в детайли, като обясни, че в специални кутии се изрязва пространство, в което да се поставя експонатът, така че по никакъв начин да не бъде увреден. „Няма бягане от този стандарт“, подчерта той. Процедурата за изнасяне е една и съща както в България, така и във Франция и САЩ, обясни министърът. 

Боил Банов увери, че наши експерти от НИМ и НХГ са посрещали огромни изложби, изпращали са и наши навън и до този момент не е имало никакви проблеми по отношение съхранявнето при транспортиране на експонатите.

"Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство, обясни министърът и добави, че колекция от 2700 предмета, собственост на фондацията на Божков не е идентифицирана и регистрирана и формално нарушение няма. Причината е, че собственикът на "Нове холдинг" е подал заявление за регистрация през 2010 г. и отказал да заплати необходимата такса. Тя е в размер от 30 лева на артефакт. 

Готови сме да станем собственици на всички незаконни картини, а нашето становище е, ако може всички криминални типове да ги приберат в затворите. Банов посочи, че всичко, което стане собственост на министерството, ще бъде изложено в музей. 

По-рано днес неговият предшественик Вежди Рашидов възмутимо коментира, че не може древни артефакти от такава величина, които са част от колекцията на Васил Божков, да бъдат изнасяни по варварски начин в чували. Настоящият шеф на парламентарната комисия по култура попита къде са експертите на Министерство на културата и дали присъстват по време на изнасянето на античните предмети.