Боил Банов: Не знам актьор да е бил принуждаван да играе сега

Културното министерство препоръчва да се представят моноспектакли и постановки с малко участници

Култура
13:21 - 12 Юни 2020
1485
Боил Банов: Не знам актьор да е бил принуждаван да играе сега

"Никой не може, бил той актьор, режисьор, стенограф, работещ в държавните културни институти, да бъде заставен да извършва дейност към момента“, каза министърът на културата Боил Банов по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Александър Симов относно провоепидемичните мерки в театрите и това, че някои актьори са били принуждавани насила да подпишат декларации за съгласие, че ще играят в постановки на закрито.

„Ако имате сигнали за някой, който е бил принуден, накаран, против своето желание да подпише декларация, да излезе на сцената или да работи, моля предайте ми ги, лично ще взема отношение“, каза още министър Банов.

Към момента препоръките на културното министерство да се играят предимно моноспектакли или такива с малко артисти.

За времето на извънредно положение не се извършва преизчисление на полагаемата субсидия на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, отбеляза още министър Банов. Методиката на държавно подпомагане ще започне отново, когато един институт достигне нивата си за съответния месец за предходната година, а не за цялата предходна година, уточни още той.

"Когато някой институт достигне за съответния месец, например за септември или октомви, когато вече се надяваме ще започне нормалният процес и връщането на зрителите в салоните, това ще бъде знак, че са се нормализирали нещата и ние този институт можем да го преминем на методика. Всичко това е направено с оглед стабилност, сигурност и възможност за разивтие без да има сътресение в системата. Тази година няма да се взема за базис. Голямата ни цел е да съхраним раотещите в сценичните изкуства и да съхраним изкуствата", каза още Банов.

По време на парламентарния контрол бе засегнта и темата за състоянието на сградата кино "Модерен театър" в столицата, която се намира на бул. "Мария Луиза". В последните месеци тя все по-силно се руши, като падат части от мазилката на сградата, а тя е със статут на паметник на културата. Министерство на културата е поискало от собствениците на сградата да се укрепи фасадата, като още от 2017 г. е направено искане да се повиши статутът й в такава с национално значение.

"Ще се настоява сграда по никакъв начин да не бъде променяна и да се запази маскимално. Методично и целенасочено ще се защитава тази сграда", каза Боил Банов, като отбеляза, че ако собствениците не се съобразят с изискванията на министерството може да бъдат глобени с до 100 хил. лв.