Боил Банов отече

Култура
14:30 - 05 Март 2021
10639
Боил Банов отече

Боил Банов е тотално разжалван от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, научи Lupa.bg от свои източници в управляващата партия. Министърът на културата  остана единственият член на правителството от квотата на ГЕРБ, който не бе сложен в депутатските листи. Ако след изборите партията на Борисов отново получи възможност да състави правителство режисьорът фигурира и след кандидатите за министър на културата, довериха още нашите източници.

По време на кабинета "Борисов-3" Банов, който е известен с любовта си към напитките с висок градус, постигна своеобразен рекорд. Той се замеси или провокира най-много скандали и неговото име неизменно присъстваше в Топ 3 на министрите, за чиято оставка настояваха опозицията и гражданите. Банов си позволяваше да се появява почерпен дори на официални събития.

Въпреки многобройните гафове, свързани с културния сектор и въпреки че дори в редиците на ГЕРБ негодуваха от сина на талантливия актьор Васил Банов, режисьорът се задържа на министерския пост.

Сега обаче за него вече настъпи време разделно и Бойко Борисов се е съобразил с партийния актив, а пък и с гражданското недоволство срещу министъра му и не го постави в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ. За разлика от Боил Банов всички негови колеги от правителството от квотата на ГЕРБ са или водачи, или в челните места на партийните листи.

Преди 3 години името на министъра на културата бе замесено и в скандала “Ало, Банов съм”, когато Елена Йончева, тогава депутат от БСП, извади записи с неговия глас да предлага варианти на строителя на Ларгото да не плати пълния размер на неустойки. 

Последния скандал, свързан с Министерство на културата бе, че десетки творци първоначално бяха забравени при предоставянето на държавни парични премии за особени заслуги.