Боил Банов проверява антиките на Васил Божков

Министърът на културата ще изяснява произхода и начини на придобиване на културните ценности

Топ
12:09 - 07 Февруари 2020
3989
Боил Банов проверява антиките на Васил Божков

Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери законността на антиките, стопанисвани в частния музей на фондация "Тракия“. Това е фондацията, контролирана от обвиняемия хазартен бос Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства.

Проверката е свързана с „изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности“, съобщава прокуратурата.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра, защото той осъществява контрола върху изпълнението на Закона за културното наследство. Срокът за изпълнението на задачата е два месеца.

Фондация “Тракия“ твърди, че цялата антична колекция е законна и за това има документи. В анчалото на седмицата фондацията обвини разследващите във “варварско“ посегателство заради опит да се конфискуват антиките в чували. Прокуратурата отговори, че това не е вярно и обини медиите, разпространили позицията на фондацията, във водене на “хибридна“ война.

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създадоха работна група от прокурори, инспектори и експерти за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности. Целта на групата е да се изготви констативен доклад за съществуващите проблеми в тази област и да се предложат необходимите промени.