Боил Банов, трезвен: Няма как да изчезне ритонът на Васил Божков!

Няма опасност за зрителите в салоните, рискът остава за актьорите, увери министърът

Новини
21:12 - 29 Май 2020
7088
Боил Банов, трезвен: Няма как да изчезне ритонът на Васил Божков!

Ритонът от колекцията на Васил Божков не е изчезнал, отсече министърът на културата Боил Банов пред БНТ в "Панорама" в петък вечер. Той беше учудващо трезвен въпреки късния час на медийната си изява, забелязаха в артсъсловето. Само преди дни милиардерът се оплака, че ценната фигура била пусната на свободния пазар. 

"Технически няма как да изчезне! Всичко е опасано с камери, има жива охрана, няма хипотеза да е случи подобно нещо", увери Боил Банов. Така се извършва пренасянето и охраната, че практически е невъзможно такова нещо да стане, уточни той. "Не е лесно да защитиш културната стойност на държавата при толкова желаещи да придобият от нея", заключи министърът на културата.

По повод обвиненията на Васил Божков, Банов  заяви: "То Русия си прави провокации с нас, та едно физическо лице няма. Всеки си мисли, че може да си поиграе с държавата...".

За затварянето на театрите в епидемията, министърът сподели, че по-мъчително нещо не му се е случвало в живота. Ако не бяхме затворили на 8 март, сега щяхме да говорим за други измерения на болестта и починалите, увери той. 

Министърът смята, че при сцените на закрито риск за зрителите няма, остава само тази за актьорите. "Заета е само една трета от салона, организират се еднопосочни потоци, хората са гръб в гръб, така че за посетителите риск няма", увери Боил Банов. Трябва да гледаме оптимистично и скоро очаквам поне събитията навън да бъдат отворени за 100% зрители, заключи министърът.