Бойна готовност в Северна Корея

Свят
21:45 - 13 Октомври 2024
11988
Бойна готовност в Северна Корея

Северна Корея заяви в неделя, че е наредила на артилерийския си корпус близо до границата с Южна Корея да са готови за стрелба, след като Северът заплаши с "ужасна катастрофа" заради предполагаемия полет на безпилотни самолети над столицата му.

Това съобщи "Йонхап".

Северна Корея твърди, че Югът е изпратил безпилотни самолети над Пхенян три пъти този месец.

В изявление, разпространено от държавната ѝ медия, Ким Йо-джонг, влиятелната сестра на северния лидер Ким Чен-ун, заяви, че Северът е готов да предприеме "силни съответни ответни действия" в случай, че дронове, превозващи антипхенянгски материали, отново бъдат прелети над Севера, като предупреди, че "времето за атака" може да настъпи по всяко време.

В отговор Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че всеки опит на Севера да навреди на народа му ще доведе до края на режима на Ким.

В петък севернокорейското външно министерство заяви, че южнокорейски безпилотни самолети, носещи листовки, са били засечени в нощното небе над Пхенян на 3 октомври, както и в сряда и четвъртък тази седмица, и заплаши да отговори със сила, ако такива полети се повторят.

Южнокорейският министър на отбраната Ким Йонг-хюн първоначално отрече военните да са изпращали безпилотни самолети през границата, но по-късно Обединеният комитет на началник-щабовете заяви, че не може да потвърди дали твърденията на Севера са верни.