Боклуци задръстиха Марица

Пералня и гроб на куче красят реката

Общество
15:03 - 25 Септември 2020
1380
Боклуци задръстиха Марица

Поредното сметище "изплува" от река Марица. Одеяла, бирени бутилки, торби с отпадъци и дори стара пералня са сред находките, запълнили терена между моста на Герджика и съоръжението над ВХВП. Боклуците се трупат с всеки изминал ден, въпреки че съвсем скоро той е бил почистен за пореден път.

"Постоянно се говори за социализация на това място, а тя изглежда все по-далечна", коментират очевидци пред колегите от "Трафик Нюз". Те допълват, че са останали потресени от вида на гроб на домашен любимец, който бил заринат с бутилки и кенчета от бира.

Пловдивчани сигнализираха също, че подпорната стена на бул. "Марица - Север" е в лошо състояние.

От Градини и паркове апелират гражданите да бъдат отговорни и да изхвърлят отпадъците си само на обозначените места. И припомниха, че има проект на градската администрация за социализация на речното корито. 

Припомняме, че в началото на тази година бе даден рестарт на мащабния проект, който бе спрян от ексминистъра Нено Димов. 

Така нареченото социализиране ще включва обособяването на велоалеи и пешеходни алеи, както и пешеходни подходи. В проекта е включен и нов пешеходен и веломост между Гребната база и „Марица Гарднънс”. Той трябва да бъде свързан с велоалеите, които ще бъдат направени по поречието на реката.

В идейния проект на „Проджект планинг енд инвестмънт“ са заложени уширения на алейната мрежа, които позволяват доближаване до коритото на реката. Предвижда се изграждането на детски площадки и зони за стрийт фитнес, както и кътове за отдих с пейки. Предложеният вариант се обогатява, като се прибавят нови уширения на проектните алеи, зони за плажуване и плажни спортове със съответните съоръжения, изграждат се връзки посредством алеи между съществуващите стълбищни клетки в близост до стената и проектните алеи.