Болна ли е от дисморфофобия Светлана Гущерова?

Плеймейтката не спира с тунинга, сложи си ботокс в брадичката

Шоу
16:41 - 11 Август 2023
10679
Болна ли е от дисморфофобия Светлана Гущерова?

Светлана Гущерова отиде за нови подобрения по лицето си и това се случва само седмица след като си направи последните корекции, видя Lupa.bg. Плеймейтката не спира с тунинга и откакто е родила, преди месец, вече има 4 нови подобрения по физиономията си. Днес милионерската съпруга си сложи боткс в брадичката. Последователите на г-жа Гущерова се запитаха дали е добре или е болна от дисморфофобия.

Дисморфофобията е психично разстройство, при което субектът е изключително загрижен за незначителни дефекти или някои особености на собственото си тяло. Това разстройство обикновено произхожда от юношеството. То засяга всички хора, независимо от различията между половете. Дисморфофобията е патологична вяра и вяра в наличието на всякакви физически дефекти или заболявания, която се основава на соматични усещания, водещи до хипохондрия.

Гущерова преди седмица

Желанието за перфектен външен вид кара все повече хора да се подлагат на пластични операции, за да “изгладят” несъвършенствата по себе си. Много са примерите по света на жени и мъже с интервенции в опит да приличат на куклите Барби и Кен, както и на други свои идоли.

За да останат вечно млади, много звезди са готови на всичко, дори и да легнат под скалпела на пластичния хирург. Корекциите обаче често преминават границите.

Светлана отново е при любимата си лекарка

Хората, страдащи от дисморфофобия, живеят с постоянни натрапливи мисли – виждат дефекти в тялото си, диспропорции и деформации. Възприемат физическите си недостатъци като неоспорима истина. Дори ако околните ги убеждават в противното, не вярват и смятат, че биват заблуждавани и лъгани. Главните притеснения на хората, страдащи от дисморфофобия, са свързани с кожни несъвършенства (бръчки, белези, акне), размера и формата на носа, телесно тегло. Някои от тях се тревожат също и от асиметрия в определени части на тялото. Характерно за тези хора е честото посещаване на пластични хирурзи и дерматолози с цел подобряване на външния вид. Точно като Светлана.