Болницата в Пазарджик се пука по шевовете, настаняват пациенти по коридорите

Здраве
19:49 - 27 Август 2021
8316
Болницата в Пазарджик се пука по шевовете, настаняват пациенти по коридорите

Четвъртата вълна на коронавируса се ускорява. Близо половин България вече е в "червената зона". Това означава над 250 заразени на 100 хиляди души. От днес в тази графа вече са също Пазарджик, Стара Загора и Варна. Така областите в червено станаха 10. Още утре се очаква този праг да бъде преминат и в София-град.

С нарастването на броя заболели се увеличава и натискът върху болниците. Недостигът на места доведе до хаос в болницата в Пазарджик. Там болни с коронавирус бяха настанени в коридора. Броят на хоспитализираните пациенти вече надхвърли 3 хиляди, а настанените в интензивни сектори са близо 300.

Някои области в червената зона вече нямат местата за COVID пациенти и започнаха преструктуриране на отделения и превръщането им в COVID сектори. Лечебни заведения съобщават и за изчерпване на предпазни средства и важни медикаменти като “Ремдесивир”. А в Пазарджик пациенти с коронавирус прекараха часове наред в коридора на болницата до останалите пациенти, тъй като от лечебното заведение не са разполагали със свободни легла.

От ръководството на лечебното заведение обясниха за Нова тв, че това са пациенти, чакащи за консултация или хоспитализация, а не тежки случаи.

“Напълно е възможно да е имало болни през нощта, когато е заето основното помещение. Може да е имало и хора в коридора - не го отричам, тъй като напливът е огромен”, заяви д-р Димитър Савов, зам.-директор на МБАЛ Пазарджик.

А апаратите за кислород до леглата на пациентите били оставени за всеки случай. „Ако имат нужда от кислород и са заети всичките седем поста в Спешно отделение, се дават машини на ток и те дишат кислород”, посочва доктор Савов.

От кризисния щаб в града взеха извънредно решение за увеличаване на местата. „Днес ще се разкрият допълнителни 6 легла в инфекциозно отделение. Колегите правят всичко възможно и преструктурират леглата. Другите болници също помагат на областната болница с разкриване на допълнителни легла”, категорична е д-р Хюля Шериф, директор на РЗИ –Пазарджик.