Болницата в Раднево е пред закриване

Според прокуратурата е ощетена с близо 450 000 лв

Новини
20:18 - 27 Февруари 2020
1763
Болницата в Раднево е пред закриване

Няма желаещи да оглавят общинската болница в Раднево, съобщава БНР.

Това е станало ясно след вчерашното извънредно заседание на местния общински съвет, на което беше освободен досегашният директор на болница "Димитър Чакмаков" д-р Мая Узунова.

Припомняме, в момента д-р Узунова е в ареста с обвинения за безстопанственост и длъжностно присвояване.

На извънредната сесия не бе избран временно изпълняващ директор. Кметът на Раднево д-р Теньо Тенев обясни, че всички поканени да приемат длъжността лекари, които отговарят на условията, са отказали. Той посочи, че ако и днес общинските съветници не могат да намерят решение, болницата може да бъде закрита.

"Последствията са - няма кой да подпише договор със здравната каса, а този договор е тригодишен, няма кой да подпише за заплати, за освобождаване на напускащите. Всичко вече отива към един много бърз край на болничното заведение", прогнозира Тенев.

Днес общинският съвет се събира на редовна сесия, на която ще се обсъди и вариант за назначаване на прокурист на лечебното заведение, което е затънало в дългове.

По данни на кмета към края на февруари задълженията вече са между 1,6 и 1,8 млн. лв.

С обвинения за източване на болницата са четирима души - освен директорът са задържани още секретарката и служебният шофьор, а главната счетоводителка е под домашен арест.

Според прокуратурата общинската болница е ощетена с близо 450 000 лв.

Предстои на днешната на сесия отново да бъде разгледан и бюджетът на Община Раднево, който бе отхвърлен на предишното заседание.