Болничен шеф пред Lupa.bg: Изолацията е като в Биг Брадър

Здраве
18:40 - 06 Април 2020
9800
Болничен шеф пред Lupa.bg: Изолацията е като в Биг Брадър

„Каквото успеем да си осигурим, с това плащаме заплати, защитни средства, консумативи. В момента няма откъде да дойдат пари. Земеделските кооперации ни се притекоха на помощ. Ще ни закупят дезинфектанти, консумативи, ръкавици. Общината също помага. С тяхната щедрост ще успеем да преминем и през тази криза”. Това заяви пред Lupa.bg директорът на МБАЛ „Чирпан” и председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му заради социалната изолация се създаде психоза у хората. Те си казват: „Съгласни сме да умрем, но не и от коронавирус. Стоят си вкъщи, докато не станат много зле. Търсят помощ, когато вече не може да им се помогне. Когато се преекспонира един проблем, се получава обратния ефект. Изолацията е като Биг Брадър”, сравни медикът.

„Надявам се да няма повече смъртни случаи. У нас са установени много малко заболели от коронавируса, защото няма средства за изследване. Заради извънредното положение болниците не си стигат лимитите, които им е отпуснала Касата. Как да платя на персонала си, който съм изложил на опасност?!”, пита д-р Тотев.

Той сигнализира, че спекулата на защитните средства продължава.” Ръкавиците преди ги купувахме по 3 лв. кутията, сега за 13 -18 лв. маските ги вземахме на 1.78 за 50 бр., сега единият брой е над 2 лв.”, обясни медикът.