Болничните шефове: До 10 дни 4000 души ще са в лечебниците от COVID-19

Директорът на "Пирогов" предупреди, че поне 250 пациенти ще са за интубация

Актуални новини
10:29 - 29 Октомври 2020
3149
Болничните шефове: До 10 дни 4000 души ще са в лечебниците от COVID-19

Шефът на Институт "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че болницата е на ръба. Спешните отделения изнемогват, защото всеки ден минават между 50 и 75 души за първичен триаж и да се прецени състоянието им - дали са за болница, интубация, или са за домашно лечение. 

"Апелът ми към всички е: Нека заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани към този процес - всички. Носете маски, спазвайте дистанция. Има над 2000 колеги заразени в здравния сектор. Дифузното разпространение ще продължи. Не става дума само за колегите, които лекуват, а за всички, които се движим свободно из страната. Проблемът ще се задълбочи и сме длъжни да направим максималното възможно за близките си, за семействата си. Бъдете по-дисциплинирани", каза проф. Балтов. 

Той прогнозира от високия темп на нарастване в последните дни, до 10 дни броят на хоспитализираните да скочи до 4000 души, от които поне 250 ще са в реанимации. Капацитетът на болниците се изчерпва. 

"Вече не е пожелание да се включат и частните болници. А е задължително", отсече той. От днес в "Пирогов" се откриват нови 2 отделения - за лекари и за пациенти. 

А шефът на Александровска болница констатира 26 заразени пациенти, от които трима са интубирани, а рискови са 10.