Болници дерат пациенти с измислени екстри

Актуални новини
16:08 - 14 Юни 2022
4770
Болници дерат пациенти с измислени екстри

Болници продължават незаконната практика да искат от пациентите такси за избор на екип и за поискани допълнителни услуги, без реално хората да са правили подобен избор.

Това са най-честите нарушения на икономическите права на пациентите, които агенция "Медицински надзор" (ИАМН) е засичала при проверките на лечебните заведения през тази и миналата година, съобщиха за Mediapool от агенцията.

Данните показват, че въпреки редовните проверки и санкции, в лечебните заведения продължава дългогодишната порочна практика пациентите да бъдат таксувани неправомерно под различен претекст.

През 2021 г. инспекторите на ИАМН са констатирали 31 нарушения на икономическите права на пациента при извършвани 22 проверки в 16 лечебни заведения. За първите три месеца на 2022 г. засечените нарушения на икономическите права на пациента са 16 при извършени 12 проверки в 12 лечебни заведения.

Едно от най-често извършваните нарушения е при планов прием от пациента да се иска такса за избор на екип, дори когато такъв не е избиран и е ползван служебно назначен. В други случаи пък пациентът е заплатил за избор на екип, а е направил избор на лекуващ лекар и е следвало да плати по-малко.

Още по-грубо нарушение е искането на такса за избор на екип когато пациентът е приет по спешност. В някои случаи болниците таксуват пациента за услуги, които се заплащат по клиничната пътека от НЗОК. Така болниците прибират за една дейност пари веднъж от НЗОК и втори път от пациента.

Сред честите нарушения на икономическите права на пациентите е и ситуацията, при която болницата изисква пациентът да заплати за пакет уж поискани от него дейности, без обаче, той да е заявявал такива или пък те не са били извършвани.

Законът за здравето предвижда при нарушаване права на пациентите на лечебните заведения да се налага имуществена санкция в размер от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 3000 лв.

По данни на ИАМН за миналата година най-ниската наложена имуществена санкция е в размер на 500 лв., а най-високата е 1100 лв. Средният размер на наложените санкции за периода е 700 лв. За първото тримесечие на 2022 г. най-ниската наложена санкция е в размер на 500 лв., а най-високата – 700 лв. За сравнение таксата за избор на екип в повечето болници е 900 лева