Болници дерат пациенти с пари за PCR тестове

Клиниките злоупотребяват, защото изследванията се плащат от касата

Новини
20:40 - 02 Септември 2020
2109
Болници дерат пациенти с пари за PCR тестове

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването вече се плаща от здравната каса. 70 такива сигнала са подадени от средата на март до края на август в Изпълнителна агенция “Медицински надзор”. Плащането на тестовете било условие, за да приемат болниците хората за лечение или операция.

Агенцията е приключила проверка по 35 от сигналите, а останалите още се проверяват, уточниха от там за “24 часа”. Заключенията досега обаче са, че “в повечето случаи изнесеното в сигналите се потвърждава”. Затова от надзора са изпратили писма до всички директори на болници и РЗИ-та, в които уточняват, че на тест подлежат само съмнителни пациенти, а не всички, и изискването за PCR тест не може да бъде условие за прием в болница, допълват от агенцията.

В същото време малко над 650 хил. лв. е изплатила здравната

каса на лабораториите, включително и тези в болниците, за 10 841 PCR теста, назначени от РЗИ. Те са направени в периода 1април - 31юли. В този период 12 болници и центрове, които имат апаратура за PCR, не са направили нито един тест, платен от НЗОК.

Извън тестовете, направени с направления от РЗИ, още близо 34 000 лв. е платила НЗОК за 562 PCR теста на пациенти по препоръка на лекар - пулмолог, вирусолог или инфекционист, които също имат право да пращат пациенти за безплатен тест.

Дом за възрастни хора с деменция в сунгурларското село Славянци отново е поставен под карантина, след 18 положителни проби за коронавирус. 13 от тях са на настанени в дома старци, а 5 - на хора от персонала.

В края на юни този дом бе поставен под карантина заради положителна проба на една от санитарките. Сега от персонала са заразени директорът, две санитарки, готвачката и работник по поддръжката.

В болница е само готвачката, уточни зам.-кметът на Сунгурларе Тодорка Павлева пред БНР.

Сред възрастните хора няма настанени в болница или в тежко състояние. Прегледани са от лекар и са изолирани на първия етаж с отделен санитарен възел и вход. Персоналът е разпределен на групи от по 2 санитарки и 1 медсестра. Пералнята работи на две смени, като дрехите и бельото на болните се перат отделно. Храненето също е на две смени, а заразените се хранят в стаите си, допълни пред “24 часа” кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов и припомни, че още от март посещенията на външни лица са забранени.

188 бяха новозаразените в сряда - близо 2,8% от тестваните 6784. Починаха 13 - 7 мъже и 6 жени на възраст от 42 г. до 86 г. Общо заразените стигнаха 16 454, от които активни са 4197.

Сред новите заразени са и кметът на Пещера Йордан Младенов, както и 36-годишна лекарка от Велинград. 41-годишният кмет на Пещера е поставен в домашна изолация и e под наблюдение. Под домашна карантина е и лекарката.