Болници в Бразилия са пред колапс

Във вторник страната регистрира 1 772 смъртни случая от Covid-19

Свят
11:16 - 10 Март 2021
3158
Болници в Бразилия са пред колапс

Здравните системи в повечето от най-големите градове в Бразилия са близо до колапс поради случаите на Covid-19, предупреждава доклад на института Fiocruz в страната, съобщава БиБиСи.

Базираният в Рио де Жанейро институт съобщи, че над 80% от леглата в интензивни отделения (ICU) са заети в столиците на 25 от 27-те щата на Бразилия.

Във вторник страната регистрира 1 772 смъртни случая от Covid, нов дневен рекорд. От началото на пандемията Бразилия е регистрирала над 266 000 смъртни случая и 11 милиона случая на заразени. Страната има втория най-голям брой смъртни случаи в света след САЩ и третият най-голям брой потвърдени случаи.

Според Fiocruz, 15 столици на региони са с над 90% заетост в отделения за интензивно лечение, включително Рио де Жанейро, Бразилия и Сао Пауло.

Два града - Порто Алегре и Кампо Гранде - са надвишили капацитета на интензивното отделение. В доклада се предупреждава, че цифрите показват "претоварване и дори срив на здравните системи".

"Борбата срещу Covid-19 бе загубена през 2020 г. и няма шанс  това трагично обстоятелство да се обърне през първата половина на 2021 г.", коментира епидемиологът на Fiocruz Джесем Орелана, цитиран от агенция "Франс прес".

"Най-доброто, което можем да направим, е да се надяваме на чудото на масовата ваксинация или радикална промяна в управлението на пандемията. Днес Бразилия е заплаха за човечеството и отворена лаборатория, където безнаказаността в управлението изглежда е правило."

Миналата седмица експерти заявиха пред вестник Valor Economic, че смъртните случаи скоро ще надхвърлят 2000 на ден. Те предупредиха, че единственият начин да се избегне това е, ако федералното правителство поеме националната координация на борбата срещу вируса, като препоръча блокади, използването на маски и масова ваксинация.

Досега над осем милиона души са получили първата си ваксинационна доза, което представлява малко над 4% от населението.

Във вторник страната е регистрирала над 70 000 случая, което е 38% увеличение спрямо миналата седмица, според местните медии. Този скок се дължи на разпространението на силно заразен вариант на вируса, за който се смята, че произхожда от амазонския град Манаус.

Въпреки това президентът Жаир Болсонаро продължава да омаловажава заплахата от вируса.

По-рано тази седмица той каза на хората да "спрат да хленчат". "Докога ще продължавате да хленчите за това? Колко дълго ще останете вкъщи и ще затворите всичко? Никой вече не може да издържа. Съжаляваме за умрелите, но имаме нужда решение."

Редица карантинни мерки са предприети от областните управители, на които Болсонаро се противопостави, аргументирайки, че съпътстващите щети върху икономиката ще бъдат по-лоши от ефектите на самия вирус.