Болниците в Швеция отказвали на пациенти с COVID-19 от старческите домове

Свят
17:23 - 19 Май 2020
2269
Болниците в Швеция отказвали на пациенти с COVID-19 от старческите домове

Медици и служители от домове за възрастни хора в Швеция твърдят, че възрастните пациенти с коронавирус не се  приемат в болница заради пестене на ресурси, пише Би Би Си.

Страната беше давана за пример заради по-лекия си подход към пандемията, но сега има сериозен проблем с болестта в старческите домове. Според местната статистика повече от половината жертви на COVID-19 са от подобни институции за възрастни.

За разлика от повечето си европейски съседи, Швеция не въведе строги мерки на карантина - заведенията останаха отворени, като бяха въведени само ограничения за събирането на големи групи хора. Останалите мерки - социална дистанция, носене на маски и пълна карантина бяха препоръчителни.

До момента в страната с население над 10 милиона са регистрирани общо 30 377 случая на COVID-19, починалите са 3696, половината от жертвите на болестта са от старчески домове и са над 70-годишни.

Това според местни медицински специалисти се случва заради отказите на болници да приемат хора на възраст в отделенията си.