Болниците в Смолянско имат готовност да приемат пациенти с коронавирус

Новини
18:20 - 02 Април 2020
3039
Болниците в Смолянско имат готовност да приемат пациенти с коронавирус

Многопрофилните болници в Смолян, Девин, Мадан и Златоград имат готовност да приемат за лечение нови случаи на коронавирус. Това е заявено от ръководствата на 4-те МБАЛ на проведеното днес заседание на Областния съвет по сигурност в Смолян, на което са обсъдени мерки за ограничаване разпространението на заразата, според информация от областната пресслужба. С оповестените днес 4 нови положителни проби за COVID-19, заразените в областта стават общо 11.
На заседанието е обсъдена готовността на лечебните заведения на територията на област Смолян да поемат за активно лечение нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти, съгласно издадената на 27 март заповед от Министъра на здравеопазването, уточнява пресслужбата. Лечение и наблюдение на пациенти в неусложнено състояние ще се извършва в 4- те болници, а за усложнени пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение е определено отделение ОАИЛ на МБАЛ- Смолян.

Предвидените легла за неусложнени случаи са 60 за вътрешното отделение и 13 за инфекциозното в МБАЛ- Смолян, 25 в болницата в Златоград, 30 в МБАЛ- Мадан и 40 за Девин. Местата за интензивно лечение в МБАЛ- Смолян са 9. На заседанието е уточнено, че инфекциозното отделение разполага със свободни места.
Отчитайки като проблем необходимостта от повече медицински специалисти в случай на усложняване на ситуацията, на заседанието е решено да се търсят и привличат доброволци от средите на пенсионираните медицински специалисти или работещи в други звена на здравната сфера, от доболничната помощ и здравните кабинети.

Поставените под карантина лица в областта вече са 530, като 11 от тях са без личен лекар и тяхното здравословно състояние се наблюдава от Регионалната здравна инспекция.