Болсонаро не признава победата на Лула

Той направи двусмислено обещание да спазва конституцията

Свят
11:33 - 02 Ноември 2022
1525
Болсонаро не признава победата на Лула

Бразилският президент Жаир Болсонаро наруши вчера  двудневното си мълчание след загубата на изборите от бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва. Той направи двусмислено обещание да спазва конституцията, но без да признае победителя или поражението си. Поддръжниците му организираха протести в цялата страна, целящи да блокират живота в най-голямата латиноамериканска държава, пише в. "Вашингтон пост".

Болсонаро остави на началника на кабинета си Сиро Ногейра да каже, че ще започне процес по предаване на властта на правителство на Лула. По този начин Болсонаро на практика е признал загубата си, без да я споменава, като същевременно е взел пример от своя съюзник, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, внушавайки, без да дава доказателства, че вотът е бил по някакъв начин опорочен - позиция, целяща да подкопае легитимността и авторитета на Лула, коментира изданието.

Сега остава въпросът как коментарите на президента ще бъдат приети от хилядите му поддръжници, които блокираха стотици магистрали в цяла Бразилия в опит да парализират страната, и по някакъв начин да променят резултата от изборите, пише вестник "Ню Йорк таймс". За хората, които са наблюдавали трите десетилетия, прекарани от Болсонаро в политиката - период, през който той досега никога не е губил избори - реакцията му не е била изненадваща, посочва изданието. Той отдавна е известен като политик, воден от емоциите си, който се нахвърля срещу политическото статукво и се представя за жертва на заговор от страна на левицата.

В своята реч снощи Болсонаро заяви, че следизборните протести, които се организират от неговите най-пламенни привърженици, включително с камиони и барикади от горящи гуми за блокиране на ключови магистрали, са плод на "възмущение и усещане за несправедливост от начина, по който се е развил изборният процес", пише британското издание "Гардиън". Вестникът цитира политическия анализатор Томас Трауман, според когото отказът на Болсонаро да признае категорично, че е загубил изборите, както и сигналите, които изпраща към протестиращите, отразяват негови задкулисни усилия да си осигури някакъв вид неофициална амнистия, която да го предпази от съдебно преследване, след като предаде властта и загуби президентския си имунитет.

Вече от поне година Болсонаро се опитва да хвърли съмнения върху честността на бразилската избирателна система, твърдейки, без доказателства, че машините за гласуване в страната са податливи на измами и в резултат на това сега стотици магистрали в цялата страна са блокирани от малки групи негови поддръжници, които настояват загубилият изборите президент да извърши държавен преврат срещу Лула.

Въпреки внушителните си размери, Бразилия има много слабо развита междуградска железопътна инфраструктура, което означава, че пътищата са жизненоважни за превоза на хора и стоки в страната, отбелязва изданието.

"Телеграф" припомня, че организирана стачка на шофьорите на камиони през 2018 г. е причинила производствени загуби в цялата страна в размер на около 5,8 милиарда долара, при положение че шофьорите блокираха пътищата само за 10 дни. Заради настоящите блокади на магистралите кланиците и млекопреработвателните предприятия в Централния западен регион на Бразилия вече са били принудени да спрат работа и има опасения, че снабдяването на супермаркетите и бензиностанциите могат да бъдат застрашени, ако протестите продължат, пише "Телеграф".