Болсонару е разследван за фалшива COVID ваксинация

Свят
11:12 - 17 Май 2023
1299
Болсонару е разследван за фалшива COVID ваксинация

Бразилският бивш президент Жаир Болсонару във вторник отхвърли обвиненията за фалшифициране на ваксинация си срещу COVID-19. Това показва документ, прегледан от "Ройтерс".

Местните власти разследват бившия крайнодесен лидер и някои от неговите съюзници.

По време на тричасовите показания пред федералната полиция на Бразилия, Болсонару заяви, че не е знаел за невярна информация, включена в картата му за ваксинация.

Тя е била попълнена в края на декември, преди той да отлети за Съединените щати, където повечето чуждестранни посетители по това време трябваше да бъдат ваксинирани.

По-рано този месец бразилската полиция нахлу в дома на бившия лидер, арестува негови доверени помощници и иззе мобилния му телефон като част от разследване.

Болсонару, известен като яростен коронавирус скептик, е бил регистриран като ваксиниран в здравните досиета, публикувани през февруари.

Припомняме, че Болсонару е разследван по няколко дела - за сблъсъците след президентските избори, които той загуби, както и за действията си по време на пандемията.

Също така трябва да отговаря за обезлесяването на Амазонка и подаръци, получени като президент, които неправомерно е задържал за себе си.