БОМБА: Байдън се оттегли от президентските избори

Призивите към 81-годишния президент да се откаже започнаха след слабото му представяне в телевизионните дебати с кандидата на републиканците Доналд Тръмп

САЩ
21:45 - 21 Юли 2024
8777
БОМБА: Байдън се оттегли от президентските избори

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се отказва от битката си за преизбиране с Доналд Тръмп.

Джо Байдън приключи кампанията си за преизбиране, след като колегите му демократи загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Това е исторически ход, който вкарва и без това бурната надпревара за Белия дом през 2024 г. в непозната територия, отбелязва АФП.

"Въпреки че имах намерение да се боря за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата“, написа Байдън в писмо, публикувано в социалната мрежа X.

Той заяви, че "по-късно тази седмица ще говори пред нацията по-подробно за решението си“.

Сега Демократическата партия е потопена в хаос и трябва да намери нов кандидат до изборите през ноември, като водещ кандидат е вицепрезидентът Камала Харис.

За първи път след Линдън Джонсън през 1968 г. действащ президент на САЩ се отказва от кампания за преизбиране.

Този зашеметяващ ход превръща Байдън в първия президент в историята на САЩ, който се оттегля толкова късно в предизборната надпревара, и в първия, който се отказва от участие поради опасения за неговата психическа острота и здраве, пише АФП.

Призивите към 81-годишния Байдън да се оттегли започнаха след слабото му представяне в телевизионните дебати с кандидата на републиканците Доналд Тръмп в края на миналия месец и бързо набраха силата на лавина.

Редица социологически проучвания освен това прогнозират загуба на президента от Тръмп на изборите на 5 ноември. Започна оттегляне и на донори на кампанията.

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си през януари догодина.

"С натежало сърце стигнах до решението, че смятам, че е време щафетата да бъде предадена на ново поколение", каза Манчин по телевизия Си Ен Ен.

Сенаторът от щата Западна Вирджиния от тази година е независим, след като преди това бе от Демократическата партия на Байдън.

Преди това над 30 конгресмени демократи призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом. Сред тях са четирима сенатори.