БОМБА: ДБ подкокоросва "Промяната" за импийчмънт на Радев

Политика
12:45 - 28 Април 2022
5262
БОМБА: ДБ подкокоросва "Промяната" за импийчмънт на Радев

Демократична България е започнала преговори с част от Изпълнителния съвет на все още нерегистрираната в съда като партия "Продължаваме промяната" и конкретно с "крилото" на Асен Василев в лицето на неговите доверени министри и депутати за старт на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев, научи ексклузивно Lupa.bg. 

Разривът между новата власт и "Дондуков" 2 е налице от месеци, а войната в Украйна и санкциите спрямо Русия са доескалирали напрежението, чийто връх достигна в сряда с остра задочна размяна на реплики между Радев и тандема Петков-Василев. 

По наша информация премиерът се опитвал всячески да страни от темата за еманципацията на ПП от фигурата на държавния глава и правел и невъзможното, за да запази добрия тон между сградите от двете страни на пл. "Независимост", но партньорът му и финансов министър отдавна загубил доверието си в Радев и по-скоро смятал за необходимо "Промяната" да заяви категорична позиция вдясно сега, отколкото да разчита на левия вот в обозримо бъдеще при евентуални предсрочни избори. 

А по данни на източниците ни Василев все по-често водел преки разговори за общи позиции и излъчване на общи политически сигнали особено в контекста на войната тъкмо с представителите на Демократична България. Започнало е сближаване на позициите и с част от герберите в лицето на екс външния министър Даниел Митов, разкриват още информаторите ни. Вчера вицепремиерът директно нарече становището на Радев против пращане на отбранителна техника за украинската армия "позор". 


И ГЕРБ хареса говоренето на Асен Василев 

Според запознати кулоарните слухове за евентуалната процедура по предсрочното прекратяване на втория мандат на главнокомандващия щели да се материализират в реално събиране на подписи в началото на май, когато Народното събрание се очаква да гласува военната помощ за Украйна.

Въпреки вчерашните разкрития именно на Асен Василев, че де факто България подпомага отбраната на Киев, макар и не под формата на дарения, темата продължава да буксува между Министерския съвет и парламента. "Промяната" вече декларира готовност да светне в "зелено" в пленарната зала, заедно с ДБ, ИТН и ГЕРБ, докато в БСП по организации в страната продължават да се дърпат. 

При такава конфигурация не е изключено да се заформи нова анти-Радев коалиция в лицето на четири формации с обща тежест на гласовете в НС - 167, която е напълно достатъчна за свалянето на президента, но само в случай, че всички се явят в уречения ден и час, както и че не бъде издаден сигнал за вот "по съвест". Дори в групата на "Промяната" имаше двама, гласували "въздържал се" за налагането на санкциите срещу Москва. С вот от ДПС обаче и те няма да са проблем. 

За старт на процедурата по импийчмънт са необходими 60 подписа, но 160 депутати трябва да дадат вот "за", за да бъде отстранен Румен Радев.