Бомба в Lupa.bg: Димитър Николов – премиер на експертен кабинет

Политика
19:00 - 09 Април 2021
12820
Бомба в Lupa.bg: Димитър Николов – премиер на експертен кабинет

"Няма да ставам министър-председател. Нямам капацитет за премиер". Това заяви през 2013 г. кметът на Бургас Димитър Николов, след като Бойко Борисов подаде оставката на първото си правителство и тогава се заговори за експертен кабинет, подкрепен от парламентарните партии или за служебно правителство на президента Росен Плевнелиев.

Осем години по-късно обаче Димитър Николов е натрупал достатъчно политически и експертен капитал и може да промени мнението си и да стане премиер на експертно правителство в рамките на новоизбрания 45-и парламент. Източници на Lupa.bg твърдят, че кметът на Бургас, който макар и заместник-председател на ГЕРБ, е сред обсъжданите имена за премиер на експертен или програмен кабинет, ползващ се с подкрепата на широко парламентарно мнозинство от поне 121 депутати от различни партии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в среднощното си изявление пред оградата на къщата си в Банкя предложи индиректно на всички партии, които влизат в новия парламент, да бъде съставено експертно правителство, което до декември да изведе България от кризата, породена от пандемията. 

От ДПС днес заявиха, че биха подкрепили кабинет на новите партии в новия парламент, но с ясни и точни цели. Лидерът Мустафа Карадайъ даде заявка партията му да не участва в такова правителство.  "Можем да предложим конкретни цели - борбата с ковид и икономическите и социалните мерки за гражданите, плана за възстановяване и устойчивост на ЕС", уточни той. Това е много ясно решение, подчерта лидерът на ДПС.  Той призова всички партии и коалиции, влизащи в новия състав на НС, за диалог. 

Представители на Демократична България също се обединяват около тезата за програмен кабинет, който да бъде създаден за определено време и да следва точно начертани политики. 

При така очертаващата се сложна конфигурация в шарения нов парламент името на Димитър Николов може да обедини различните партии. Така той хем ще е издигнат от първата политическа сила - ГЕРБ, хем обаче ще бъде възприеман и като експерт, а не толкова като партиен кандидат.

Николов, който по образование е икономист, е кмет на Бургас от 2007 г. Той е добре приет, както от левите, така и от десните, които го подкрепиха на няколко пъти на местните избори в града.

Димитър Николов е избиран с рекорден резултат за кмет. През 2011 г. успява да спечели 70,86 % от гласовете на избирателите. Четири години по-късно е преизбран за трети път с резултат от 84% от подадените гласове. На местните избори през 2019 г. е преизбран за четвърти път с резултат от 65.8%. Бургас пък е смятан за най-добрия град за живеене и Николов успя да подобри значително икономическата ситуация в града. Това накланя везните в негова полза - да бъде премиер на експертен кабинет, който да има мандат от една година и да изведе страната от кризата, твърдят запознати.