Бомба в Lupa.bg: Кирил Петков вдига в сряда ветото за Северна Македония

Ексклузивно
22:42 - 13 Юни 2022 (обновена)
14717
Бомба в Lupa.bg: Кирил Петков вдига в сряда ветото за Северна Македония

Кирил Петков ще се появи в парламента в сряда, 15 юни, за да поиска от народните представители разрешение България да вдигне ветото за старт на преговорите на Република Северна Македония за присъединяването й към ЕС. Това разкри сензационно пред Lupa.bg човек от ръководните етажи на "Продължаваме промяната". Информацията ни бе потвърдена късно вечерта в понеделник и от източник във Външно министерство.

Според наш източник, правителството е успяло да постигне договорка Европейския съюз да стане гарант за изпълнение на българските условия. Щяло да се създаде специална комисия, включваща евродепутати от всички държави, които да съблюдават за това Северна Македония да изпълни ангажимента си към България и да спре да ни провокира.

Лично ангажиран с процеса е френският президент Еманюел Макрон. ЕС гарантирал на правителството, че ще е гарант за това българското малцинство в РСМ да бъде включено като държавотворен народ в конституцията на Северна Македония и управляващите там да бъдат принудени да изпълняват стриктно договора за приятелство и добросъседство. Това ще даде възможност по всяка време България да блокира хода на преговорите между Скопие и Брюксел - нещо, което Кирил Петков щял да изтъкне пред депутатите в сряда. 

"Натискът от страна на ЕС към България стана прекалено силен и няма как правителството да откаже да вдигне ветото. Истината е, че 29-те милиарда евро по програмата за възстановяване никога няма да стигнат до България, ако не пуснем Северна Македония - това не се казва официално, но се подразбира. Кирил Петков дълго шикалкавеше с всевъзможни хватки, но вече няма накъде - Евросъюза настоява страната ни да пусне македонците", разяснява източникът ни. Факт е, че в последните две седмици натиска към правителството от страна на редица ключови европейски лидери се засили.

Затова Кирил Петков и Асен Василев са решили вдигането на ветото да стане чрез гласуване в Народното събрание - така, както бяха обещали преди време. Очаква се вдигането на ветото за присъединяването на Република Северна Македония в ЕС да бъде подкрепено от всички депутати от "Продължаваме промяната" и ДСБ (общо 83-ма), както и от повечето депутати от ГЕРБ, които са 59 души общо. Категорично "против" ще са народните представители на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Все още не е ясно как ще гласува ДПС, както и току-що отцепилите се от ИТН 5-има народни представители.

"Така съдбата на ветото ще е в ръцете на Народното събрание. Това е капан за ГЕРБ, които на думи са категорично за присъединяването на Северна Македония, но реално ще претърпят щети и отлив на електорат, ако гласуван "за". По тази причина най-вероятно лидера Бойко Борисов ще ги призове да гласуват по съвест", обяснява източник на Lupa.bg. Натиск към ГЕРБ пък вече имало от страна на ЕНП. 

Така на този етап не може да се прогнозира дали парламента ще разреши на правителството България да вдигне ветото за РСМ. Ако Народното събрание гласува "против", не е ясно какъв ход ще предприеме Кирил Петков, за да изпълни настояването на Евросъюза.