Бомба в Lupa.bg: Лозан Панов подава оставка?

Председателят на ВКС смятал да обезсмисли готвената от Инспектората на ВСС проверка за скандално евтините му имоти, като напусне поста си изненадващо

Политика
16:15 - 28 Март 2019
2892
Бомба в Lupa.bg: Лозан Панов подава оставка?

Лозан Панов възнамерява да депозира оставката си като председател на Върховния касационен съд в началото на следващата седмица. Това разкри сензационно пред Lupa.bg източник от юридическите среди, близък до висшия магистрат. С този хитър акт Лозан Панов ще се опита да осуети и обезсмисли очакваната проверка на Инспектората на ВСС за скандално ниските цени на имоти, които той е придобил.

Както Lupa.bg своевременно информира, Панов е купил най-евтиния възможен апартамент от близката до властта строителна компания „Артекс“. Жилището на семейство Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда „Елемаг Дипломат“ на улица „Елемаг“ в столичния квартал „Изгрев“. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс „Сграда на годината“ 2014 г. с грамота за високо оценена номинация.

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. „Артекс Инженеринг“ продава на съпругата на Лозан Панов – Елисавета Ганева, апартамент от 172 квадратни метра и два гаража в помпозната кооперация. Сделката е извършена с фирмата „Ганева 2000“ ЕООД, чийто собственик е половинката на най-високопоставения съдия в България. В справката е посочено, че за общата площ от 211,2 кв.м. са платени само 93 004,5 лв. или по нищожните 225 евро на квадратен метър. Средната пазарна цена на апартаментите в кв. „Изгрев“ през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени, то реалната стойност на ВИП имота  щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

От публикуваните през годините отчети на „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на Лозан Панов, става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова не би могла да го направи, просто защото фирмата й не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Лозан Панов вече цяла седмица отказва да коментира скандалната корупционна сделка на съпругата си. Той предвидливо е излязъл в отпуск в началото на седмицата. Според запознати, Панов е заминал на почивка в Индия за рождения си ден, който е в четвъртък, 28 март. Източник на Lupa.bg твърди, че юриста сериозно обмислял да депозира оставка при завръщането си на работа в началото на април, позовавайки се старите си конфликти с главния прокурор Сотир Цацаров, други водещи съдии и ВСС. По този начин щял да обезсмисли и очакваната обстойна проверка, която би следвало инспектората на ВСС да му назначи във връзка с покупката на скандално евтиния имот. Явно Лозан Панов се притеснява аферата да не се разчопли допълнително, тъй като от нея може да изскочат още куп проблеми и въпросителни. По този начин след това можел и да се завърне в съдебната система, явявайки се на конкурси и за други постове

Лозан Панов със съпругата си Елизабет - двамата току-що са спечелили самолетен билет от томбола на "Аустриън Еърлайн". От сделките на оправната г-жа Панова, оказва се, фамилията печели значително повече...

Макар да е длъжен като магистрат да декларира както собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в „Изгрев“, което се оказва закупено на силно занижени цени.

Всъщност, избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице. Дали от името на тази фирма не са правени и други странни сделки, питат се юристи? И дали именно през фирми, контролирани от съпругата на Лозан Панов, известна като Черния лебед, не са минавали преводи на пари, предназначени за други членове на фамилията?

Въпроси, въпроси...