БОМБА: Виктория Василева отива в партията на Стефан Янев

Досегашната заместничка на Тошко Йорданов била заклета путинофилка, гласувала в разрез с позициите си санкциите срещу Русия

Актуални новини
16:35 - 13 Юли 2022
9011
БОМБА: Виктория Василева отива в партията на Стефан Янев

Двигателят на законодателните инициативи на Има такъв народ Виктория Василева се намира в гореща фаза на преговори за членство в "Български възход" на бившия служебен премиер и екс отбранителен министър Стефан Янев, научи ексклузивно Lupa.bg.

Стартът им е започнал още преди скандалното учредяване на партията, при което дясната ръка на Янев Ралица Симеонова изненадващо напусна с намек, че външни сили диктували политиката на любимия й дотогава министър. Без да спомене имена, тя заяви, че много фактори се намесили във "Възхода" и това я спряло от бъдещо участие. 

Василева пък започнала да се интересува от намеренията на бившия военен шеф, след като той яростно и открито се опълчи срещу многократните опити на премиера в оставка Кирил Петков да приеме решение (чрез Министерския съвет или Народното събрание - б.р.) за директно предоставяне на оръжия за Украйна за борба с руската агресия. 

Източници на Lupa.bg разкриха, че макар да е била основен фактор в ИТН на Слави Трифонов, който пък декларира отявлена натовска позиции и антикремълско говорене, всъщност Василева е русофил. "Дори путинофил", обясниха те.

В кулоарите на Народното събрание тя многократно се е противопоставяла пред колегите си и срещу решението да се наложат санкции срещу Москва, но въпреки това е гласувала "за" заради партийната повеля. 

Според запознати по тази линия е настъпило дълбоко търкане между нея и Дългия, довело до впоследствие взетото решение не просто да напусне групата на ИТН, но и парламента. Според запознати Тошко Йорданов, който днес в залата плака заради освобождаването й, няколко пъти се опитвал да я склони да остане, но Василева била категорична.

Самият той, разказват още вещи в конфликтите в ИТН депутати, също не бил съвсем съгласен с лидера си Трифонов за реториката по отношение на войната и сигналите, които партията изпраща навън.

Говори се дори, че Василева била лично обидена на Станислав Балабанов заради визитата му в Киев в рамките на делегацията, водена от Кирил Петков. 

А думите й на изпроводяк:

"Днес не ви казвам "сбогом", защото казвам "сбогом" единствено и само на собствените си илюзии" били ачик изявление, че не смята да се отказва от партийния живот. Макар и в друга формация, разкриват още досегашните й колеги парламентаристи.