Бомбардираха гръцка църква в Газа, десетки са загинали и ранени

Палестинските власти обвиниха за взрива израелски въздушен удар

Новини
08:24 - 20 Октомври 2023
3148
Бомбардираха гръцка църква в Газа, десетки са загинали и ранени

Късно в четвъртък в гръцката православна църква, приютила разселени палестинци е избухнала експлозия, в резултат на която са загинали и са ранени десетки хора, съобщиха властите в Газа.

Мохамед Абу Селмия, генерален директор на болница "Шифа", заяви, че десетки са пострадали в църквата "Свети Порфирий", но не може да посочи точен брой на жертвите, тъй като телата все още са под развалините.

Палестинските власти обвиниха за взрива израелски въздушен удар - твърдение, което не може да бъде независимо проверено.

Гръцката православна патриаршия на Йерусалим излезе с изявление, в което осъди нападението и заяви, че "няма да изостави своя религиозен и хуманитарен дълг" да окаже помощ.

Един от оцелелите заяви пред катарската арабска телевизия "Ал Джазира", че не е имало предварително предупреждение от израелските военни.

Кръстена на епископа на Газа /395 - 420 г./, църквата "Свети Порфирий" се намира в частта Ал-Зайтун в стария град на Газа. В дебелите му варовикови стени е вграден сложен интериор с позлатени икони и таванни рисунки. През VII в. храмът е превърнат в джамия, но през XII в. по време на кръстоносните походи отново се изгражда нова църква.