Бомбоубежищата в Украйна отново са пълни с хора

15 региона в страната са пострадали при масираната руска атака

Украйна
11:54 - 26 Август 2024
1300
Бомбоубежищата в Украйна отново са пълни с хора

При масираната атака срещу цялата територия на Украйна от тази сутрин руските сили са изстреляли над 60 ракети и повече от 100 дрона.

Целта на атаката са били основно обектите на енергийната инфраструктура. Ситуацията остава тежка, щетите се установяват и се работи по тяхното отстраняване, съобщи министърът на енергетиката Герман Галущенко в профила си във Facebook.

От държавната компания "Укренерго" обявиха, че спешно са въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването. На места поради тази причина е спряно и водоподаването.

15 региона на Украйна са пострадали при масираната руска атака, заяви и премиерът Денис Шмигал.

Малко по-късно стана ясно, че цяла Украйна минава на режим на тока, считано от 12:00 ч. днес. Това означава, че няма да има електрозахранване между 14 и 24 часа на денонощие.

В различни селища по цялата територия на Украйна има повредени инфраструктурни обекти. При директни удари на дронове, както и при падане на отломки от свалени ракети, са засегнати и жилищни сгради.

Украинските държавни железници също съобщиха за прекъсване на електрическата си инфраструктура в няколко региона. Пуснати са резервни дизелови локомотиви и всички влакове на дълги разстояния ще продължат да работят, казаха от компанията.

Съобщава се за поне четирима убити в различни части на Украйна.

Петима души са ранени в Полтавска област, където е атакуван промишлен обект.

В Одеска област има четирима ранени, включително 10-годишно дете.

Междувременно медиите разпространиха снимки от бомбоубежищата в Ровненска област, където за щастие няма жертви, както и от метрото в Киев, където е пълно с укрили се хора.