Бонев бие камбаната: София е пред срив - от 100 000 туристи, след кризата идват 3000

Политика
13:00 - 19 Май 2020
5142
Бонев бие камбаната: София е пред срив - от 100 000 туристи, след кризата идват 3000

Независимият общинар Борис Бонев извади стряскаща статистика за секналия поток от туристи в София. Според него икономиката на града е пред срив, още повече, че общинското предприятие „Туризъм“ няма ясни и адекватни мерки, за да привлечем повече посетители след извънредното положение. 

Ето и изнесените от Бонев цифри след заседанието на Комисията по транспорт към Столична община - за 2019 през март и април над 100 000 български и  чужди туристи са посетили столицата.

През март 2020 са дошли 5000, а до средата на април – само 3000. Бонев предупреди, че заради резкия спад на туристите и опразнените хотели в града, икономиката на София сериозно ще пострада, защото десетки и стотици хиляди по-малко ще дойдат, за да развият икономиката на града.

Бонев изригна срещу общинско предприятие „Туризъм“ в София, което според него, вместо с конкретни и бързи мерки, засега борави само с общи приказки и благопожелания.  

„Имах безумен разговор с директора на общинското предприятие „Туризъм“ Иво Маринов. Жалко е, защото май никой не се интересува какво ще прави София след карантинните мерки, когато животът в цял свят вече се нормализира.“, отсече Бонев.  

Шефът на „Спаси София“ обясни, че след като изслушал шефа на общинското предприятие, разбрал единствено, че ще се търси връзка с нискотарифните авиокомпании за реклама и общите приказки от типа „да променим стратегията, за да привлечем туристи от съседни държави.“

Бонев гневно призова който иска да отвори сайта Visitsofia.bg, за да се види как не трябва да изглежда един туристически сайт. „Има информация на английски, превеждано е с Гугъл транслейт и е ужасно бавен и тромав.", ядосва се шефът на "Спаси София".

"Що се отнася до групата на Столичен туристически център във Фейсбук – там пък абсолютно нищо няма, липсва информация каква е ситуацията у нас с епидемията – колко заразени има, кои болници приемат болни и т.н. Според Маринов, туристите трябва да си вземат информацията от сайта на Здравното министерство", възмутен е Бонев.