Бонев се кара на Фандъкова за поръчка на лимузини за 540 000 лв.

Политика
15:20 - 06 Април 2020
4949
Бонев се кара на Фандъкова за поръчка на лимузини за 540 000 лв.

Общинският съветник Борис Бонев призова Столична община да спре поръчката за нови луксозни автомобили. Основателят на „Спаси София“ гневно отбеляза, че е „цинично по време на икономическа криза, когато важни градски проекти биват орязвани, администрацията на кмета да закупува скъпи и мощни автомобили зa 540 000 лв.“

Бонев изпрати позицията си в писмо до градоначалника Йорданка Фандъкова, като добави и няколко конкретни въпроса – защо се купуват скъпи автомобили, за кого са предназначени. „Кой е преценил, че администрацията се нуждае от мощни коли (над 170 конски сили за употреба в градски услови“,  пита Борис Бонев.

Заради поръчката на лимузините, „Спаси София“ настоява за:  

-Преразглеждане на списъка на хора, ползващи служебни автомобили и намаляване на бройката им. Това е голям разход, който не може да бъде оправдан.
-Прекратяване на поръчката за закупуване на скъпи автомобили и пренасочване на средствата, за да се ремонтира някоя улица.
-При доказана необходимост за смяна на стари общински автомобили, за които се дават много пари за сервиз и обслужване (но само след намаляване на общия им брой), да се закупят икономични малки автомобили.

Заключението на доброволците от „Спаси София“ е, че купуването на скъпи нови коли в кризата и извънредната ситуация е категорично неприемливо, а кметът и администрацията трябва първи да се откажат от привилегиите си.