Борбата с купения вот: 28 досъдебни производства и 31 сигнала до прокуратурата

Актуални новини
16:25 - 04 Октомври 2024
2008
Борбата с купения вот: 28 досъдебни производства и 31 сигнала до прокуратурата

Има 28 досъдебни производства за купуване на гласове. Постъпилите сигнали в прокуратурата са 31 на брой. Данните се променят динамично. Това заяви на брифинг Ваня Стефанова - завеждащ първи специализиран отдел във Върховната прокуратура.

По думите ѝ са създадени и областни междуведомствени звена. "Целта при работата по производствата е максимална бързина. Звеното функционира от началото на предизборната кампания до един месец след официалните проверки. Правим проверки до 48 часа след подаване на сигнала. Обработваме сигналите с максимална бързина и обективност. Целта е да осигурим законосъобразно провеждане на изборния процес. Софийската градска прокуратура води дела за корупционни престъпления, по нейно предложения се предприемат действия по повдигане на обвинения и задържане, при извършени нарушения", заяви тя.

От своя страна директорът на ГДНП Мирослав Рашков посочи, че експертна междуведомствена група противодейства и на киберпрестъпленията. ''Извършват се проверки за компрометирани устройства. Следи се за корпоративен и платен вот. Получени са 41 сигнала в МВР за нарушения на политическите права на гражданите, задържаните са 12. 173 са предупредителните протоколи", обясни той.

На свой ред зам.-председателят на ДАНС Георги Георгиев отбеляза, че агенцията е предприела допълнителни мерки за киберсигурността.

Националното междуведомствено звено беше създадено по повод предстоящите на 27 октомври предсрочни избори за 51-во Народно събрание. То се ръководи от заместник главния прокурор Елена Каракашева. В него участват прокурори от Върховната прокуратура и представители на ръководствата на МВР и ДАНС.