Борел: ЕС има проблеми с отбраната в критични области

Гърция, Италия, Словения и Финландия показват най-голямо увеличение на разходите за отбрана

Украйна
12:55 - 08 Декември 2022
1379
Борел: ЕС има проблеми с отбраната в критични области

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който е начело и на Европейската агенция по отбрана призна наличието на сериозни недостатъци в критични области на европейския отбранителен капацитет, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Говорейки пред делегати на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана в четвъртък, Борел каза, че това прави Европа уязвима на "заплахи от високо ниво".

Според него запасите от оръжия, доставени от страните от ЕС на Украйна, са изчерпани, тъй като европейският военно-промишлен комплекс не е получавал подходящо финансиране от години.

"Това, което изпращаме в Украйна, го вземаме не от складове, а от нашите армии", каза той.

Европейската агенция по отбрана е създадена през 2004 г., главно за решаване на проблемите на взаимната подкрепа и укрепване на военното сътрудничество в Европа. Тя включва всички страни от ЕС без Дания.

В същото време ситуацията бързо се подобрява, каза Борел. "През 2021 г. всички страни от ЕС са похарчили 214 милиарда евро за отбрана, което е с 6% повече от 2020 г.", каза той.

Гърция, Италия, Словения и Финландия показват най-голямо увеличение на разходите за отбрана. Според Борел изявленията на европейските правителства на фона на руската агресия срещу Украйна показват, че ръстът на разходите за отбрана ще продължи през следващите години.