Борел: ЕС с нови предложения за доставките на оръжие за Украйна

ЕС
12:05 - 14 Февруари 2023
1418
Борел: ЕС с нови предложения за доставките на оръжие за Украйна

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел ще представи нови предложения относно доставките на оръжие за Украйна в рамките на Европейския механизъм за мир на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел на 20 февруари.

Борел заяви това в Брюксел при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на НАТО. Той подчерта, че ЕС "не може да плаща за доставките на смъртоносни оръжия от бюджета си".

"В понеделник на срещата на външните министри на ЕС ще представя нови предложения за доставки от Европейския фонд за мир", каза Борел. "Не можем да плащаме за доставки на смъртоносни оръжия от бюджета на ЕС, това е ясно, но Европейският фонд за мир е извънбюджетен междуправителствен фонд и можем да го използваме както намерим за добре“.

Досега ЕС е отпуснал 3,6 млрд. евро от Европейския механизъм за мир за заплащане на военни доставки за Киев, без да се броят доставките, които страните от ЕС извършват пряко на двустранна основа.

Жозеп Борел коментира и журналистически въпрос за очакванията му страните от НАТО да доставят изтребители на Украйна с думите: "ще видим".

Той добави също, че "днес всички участници ще обявят предложенията си за продължаване на военната подкрепа за Украйна".