Борел иска военни кораби на ЕС в Тайванския проток

ЕС
17:01 - 25 Април 2023
1365
Борел иска военни кораби на ЕС в Тайванския проток

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова европейските военноморски сили да патрулират в спорния Тайвански проток, съобщава "Франс прес".

В статия във френския вестник "Журнал дьо диманш" той посочва, че Тайван "ни засяга икономически, търговски и технологично".

Новият му коментар е в съответствие с думите му от миналата седмица, когато Борел подчерта колко важен е Тайван за Европа.

"Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона".

Преди две седмици Китай започна тридневни военни учения около Тайван, симулиращи целенасочени удари и блокада на острова. Маневрите бяха в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инуън и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Преди дни в своя реч за откриването на дебат за Китай в Европейския парламент Борел заяви: "Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира".

"Акция срещу Тайван непременно трябва да бъде отхвърлена не само по морални причини, а и защото от икономическа гледна точка това би било изключително сериозно за нас, тъй като Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници", предупреди топ дипломатът на ЕС.

Изявлението на Борел идва, след като френският президент Еманюел Макрон по-рано този месец заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" на Съединените щати в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Изказването на Макрон след посещението му в Китай предизвика критики от някои политици както в Съединените щати, така и в Европейския съюз.

Китай твърди, че Тайван е негова територия и се закани един ден да постави острова под свой контрол.