Борел отива да помирява Косово и Сърбия

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност ще се опита да преговаря с тях в Охрид

Новини
10:16 - 18 Март 2023
1636
Борел отива да помирява Косово и Сърбия

Добросъседството и регионалното сътрудничество остават основни елементи в процеса на разширяване и ако държавите от Западните Балкани искат да станат членове на Европейския съюз, трябва да имат добри отношения и добро регионално сътрудничество помежду си, каза Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия след срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Немалка част от разговорите на срещата са били посветени на срещата на високо равнище в рамките на диалога Белград-Прищина, която ще се проведе на 18 март в Охрид, стана ясно от изявленията на Пендаровски и Борел.  

„За нас е изключително важно, че тази работна сесия на преговорите се провежда в Охрид, защото това е знак, че Република Северна Македония, която направи трудни компромиси, показа нетипично балканско поведение и през последните години функционира като истинска мултиетническа демокрация, което е рядкост дори в по-широк контекст. Възприемаме това като признание за постигнатото през изминалия период и разбира се като стимул за вътрешните политически сили да продължат с реформите, за да станем пълноправен и официален член на ЕС възможно най-скоро”,посочи в изявлението си Пендаровски.

Надявам се, че красивият пейзаж на Охрид ще създаде красива атмосфера, необходима за постигане на споразумение, каза Борел, който припомни, че преди три седмици в Брюксел премиерът Курти и президентът Вучич са се споразумели по предложението на Европейския съюз, което има силната подкрепа на Франция, Германия, Италия и Съединените щати, че това предложение ще бъде начинът за нормализиране на отношенията между тях, а срещата в Охрид ще бъде посветена на финализиране на анекса за изпълнение. 

„Отивам в Охрид с надеждата, че Косово и Сърбия имат възможност да  продължат напред и да постигнат напредък, да нормализират отношенията си. Тази възможност трябва да се използва, защото никой няма да спечели повече от хората на Сърбия и Косово. Има възможности, които не трябва да се губят. Тази среща, за която се разбрахме, ще се проведе в Охрид, за да определим практическите стъпки, които да следваме. Какво трябва да се направи в определен период от време? Кога и как? Защото имаме опит с договори, които не са изпълнени. И добавената стойност на това споразумение е, че то трябва да бъде изпълнено и трябва да се договорим кога и как да го приложим. От последната среща в Брюксел нашият специален представител Мирослав Лайчак пътува много до Белград и Прищина. И двете страни направиха коментари по приложението за изпълнение, което обсъждаме утре. Ще излезем с консолидирана версия на приложението въз основа на тази обратна връзка и тогава се надявам, че Косово и Сърбия ще могат да се споразумеят за крайния резултат от тази дискусия. Анексът за изпълнение ще бъде неразделна част от споразумението, за да е ясно на всички как ще изпълняваме всички разпоредби, които съдържат. Ако успеем да направим това, ще поставим отношенията между Косово и Сърбия на устойчив, дългосрочен, ориентиран към бъдещето път, преодолявайки постоянното управление на кризи, в което се намираме през последния месец. Това ще има ясно положително въздействие върху европейския път на Косово и Сърбия и ще увеличи стабилността на региона. Надявам се, че ще създадем нова динамика и нов импулс за разширяване, което също трябва да бъде от полза за всички в региона”, посочи Борел.