Борел призова да се изпратят оръжия в Украйна

Украйна
15:44 - 11 Април 2022
1413
Борел призова да се изпратят оръжия в Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел призова страните от Общността незабавно да предоставят на Украйна оръжие и да вземат съответното решение за това в рамките на няколко дни, а не седмици, съобщава Блумбърг, като се позовава на източници.

По данни на агенцията повечето правителства на ЕС са се ангажирали да разгледат исканията за доставки на оръжие за Украйна, но не са посочили нито точни дати, нито конкретни видове оръжия, които евентуално ще бъдат предадени на Украйна. Темата е част от дневния ред на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС, която се провежда в Люксембург. На нея се обсъжда и въпросът за налагането на забрана за внос на руски петрол.

По-рано Борел изрази очакване боевете в Донбас да се ожесточат в следващите дни. Обикновено войната се губи или печели на бойното поле, заяви дипломатът при пристигането си за участие в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в отговор на молбата на лидерите на републиките на Донбас за помощ. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави наложиха санкции срещу руски физически и юридически лица. Западните страни също открито снабдяват Киев с различни оръжия.