Борел: Русия блокира 50 кораба с украинско зърно в Черно море

Украйна
11:06 - 18 Април 2023
1136
Борел: Русия блокира 50 кораба с украинско зърно в Черно море

Русия отново блокира кораби в Черно море, превозващи "спешно необходимото" украинско зърно - този път 50 на брой. Това заяви на 17 април ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Той допълни, че блокът ще "продължи да улеснява износа чрез коридорите за солидарност на ЕС" по сухопътните граници между Украйна и блока, които "са донесли на света 25 млрд. тона зърно".

След като започна пълномащабната си инвазия в Украйна, Русия блокира украинските пристанища на Черно море, като попречи на Украйна да изнася зърното си и принуди Киев да започне да изнася по суша през съседните държави.

По-рано същия ден Министерството на инфраструктурата на Украйна съобщи, че Русия за втори път е блокирала проверките на корабите, превозващи украинско зърно във водите на Турция, което застрашава функционирането на "зърнената сделка".

Сделката с посредничеството на ООН и Турция, подписана за първи път през юли 2022 г., е от първостепенно значение за спиране на рязкото покачване на световните цени на храните.

На 18 март министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви удължаването на "зърнената сделка", което позволява на Украйна да изнася милиони тонове селскостопански продукти през Черно море за още 120 дни. Новината дойде, след като руски официални лица многократно заплашваха да се откажат от сделката, заявявайки, че ще я подновят само ако бъдат изпълнени определени условия и че са "готови" да я удължат само за 60 дни.