Борел вика спешно в Брюксел президентите на Сърбия и Косово

Балкани
15:02 - 18 Ноември 2022
1685
Борел вика спешно в Брюксел президентите на Сърбия и Косово

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти "спешно да дойдат в Брюксел", съобщи белградската агенция Бета.

Борел ги покани да дойдат и "да намерят европейско решение преди 21 ноември, европейски път за настоящата ситуация, която е една от най-сериозните от 2013 г. насам", каза днес говорителят на Борел Петер Стано.

По този начин той отговори на въпросите на журналисти в Брюксел дали Борел очаква да бъде намерено решение на спешната среща с Вучич и Курти за спорния въпрос с регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби, след като властите в Прищина определиха 21 ноември като краен срок за започване на начисляване на глоби.

Стано каза, че продължават дипломатическите усилия за разрешаване на този спор и затова не може да коментира медийните твърдения, че уж е постигнато споразумение въз основа на предложение, предадено на двете страни от посредника на ЕС Мирослав Лайчак.