Борис Бонев алармира: 900 софиянци умират всяка година от мръсния въздух

Какво повече трябва да се случи, за да бъде безплатен градският транспорт или за да се блокират с жандармерия кварталите, в които се горят пластмаси и гуми, попита общинският съветник

Актуални новини
00:13 - 08 Декември 2019
3370
Борис Бонев алармира: 900 софиянци умират всяка година от мръсния въздух

"Въздухът в София е отровен! ОТРОВЕН! А предвидените от общината мерки половинчати, недостатъчни и закъснели. Какво повече трябва да се случи, за да бъде безплатен градският транспорт или за да се блокират с жандармерия и полиция кварталите, в които се горят пластмаси, гуми, текстил и какво ли още не? Докога животът и здравето на хората ще бъдат последен приоритет?" Този емоционален пост пусна във фейсбук в събота вечерта независимият общински съветник Борис Бонев по повод последните данни, показващи, че столицата е един от най-мръсните градове в България.

Основателят на гражданското сдружение "Спаси София" публикува и карта на замърсена София, върху която е нарисуван череп.

"Над 900 софиянеца умират всяка година като пряко следствие от мръсния въздух. Почти всяка седмица излизат нови научни изследвания разширяващи букета от болести и проблеми, причинени от замърсяването. В България трите най-големи причинителя на смърт са инфаркт, инсулт и рак, а и за трите съществено допринася замърсяването на въздуха. А какво правим с малките деца или хронично болните? Да се чудим ли после, защо продължителността на живот в България е толкова ниска, а демографската криза така остра", попита Борис Бонев.


Според него, за да реши проблема с мръсния въздух ще се наложи да се направят жертви и инвестиции. "Фактът, че София е в котловина допълнително изостря проблема и затова трябва да сме още по-безкопромисни, отолкото ако София беше град на река, в равнина или до море. Но, за да си безкомпромисен се изисква смелост. Да видим дали някой от управляващите ще я прояви! Защото тази работа не е като онази работа и част от избирателите ще бъдат ядосани и недоволни. И точно в такива ситуации си личи кой е лидер и кой страхливец", заключи независимият общински съветник.