Борис Бонев: Архитект от ГЕРБ прави паркинг за 6,6 млн. лева

Политика
16:49 - 08 Юли 2022
4646
Борис Бонев: Архитект от ГЕРБ прави паркинг за 6,6 млн. лева

На пазара "Ситняково" ще се изгради четириетажен паркинг. На покрива се предвижда малко футболно игрище с размери 40 м на 20 м, зала и търговски обект. Инвеститорът, общинското дружество "Пазари Изток", ще разходва до 6.6 млн.лева за реализация на съоръжението.

То е по проект на студио "Десет" на арх. Ивайло Петков от ГЕРБ, председател на общинската комисия по архитектура. За проекта ще се платят 110 хил. лева. Този ценоразпис бе одобрен на последната сесия на Столичния общински съвет с мнозинството от ГЕРБ-СДС, ВМРО и част от БСП.

"За общо 157 паркоместа ще платим 6.6 млн. лева, което е два пъти по-скъпо от същия паркинг, построен миналата година в Пловдив", каза Борис Бонев. Предложената цена за него е по-висока дори от подземен паркинг, който е далеч по-щадящ градската среда, добави той.

По тази сметка едно паркомясто в "Ситняково" излиза 42 хил. лева. Директорът на "Пазари Изток" Даниела Стойнева обаче обясни в комисията по финанси, че то струва 19 хил. лева.

Това прави общо 3 млн. лева за всички паркоместа. "Не става ясно за какво отива другата част от средствата (3.6 млн. лева), най-вероятно за игрището и покритата с ламарина зала на покрива", предположи Бонев.

Футболно игрище с изкуствена трева с размери 40 м на 20 м доскоро струваше 100 хил.лева, сега да е най-много двойно, коментираха предприемачи в този бранш.

От ГЕРБ отвърнаха, че паркоместата щели да са близо 300, но са наполовина, "именно заради спортните площадки на последния етаж и разтоварните рампи на партера за пазара "Ситняково", както и обществената тоалетна там".

В района наистина няма база за спортуване на гражданите и на обществените обсъждания проектът бе подкрепен, но стойността му не беше огласена.

Бъдещата 4-етажна конструкция ще е на мястото на сегашния паркинг на пазара върху 1.6 дка. Подходът на автомобилите ще е от бул. "Шипченски проход", а като втори вариант - от ул."Сирак Скитник".

Предложената технология за 4-етажен наземен паркинг до пазара "Ситняково" е най-замърсяващата - колите ще се движат в паркинга на първа скорост и отделените отровни газове ще са значителни.

В Европа от 30 години се прилагат механизирани технологии без движение на автомобилите в паркинга. Има и разработена българска, коментира проф. д-р Викенти Спасов, живеещ в район "Слатина" за "Дневник".