Борис Бонев : Искаме помещения под НДК да станат публичен паркинг

Г-н Матов си тръгва от Столична община по взаимно съгласие и без скандали, каза общинският съветник

Актуални новини
18:33 - 22 Април 2024
2751
Борис Бонев: Искаме помещения под НДК да станат публичен паркинг

„Коментирахме и желанието ни помещения, предвидени за паркинги под НДК да бъдат дадени на СО и отново да бъдат паркинги. Те в момента са държавни и не се използват по предназначение. Има достатъчно пространство ,за да се направят публични паркинги там“. Това заяви общинският съветник от ПП-ДБ-„Спаси София“ Борис Бонев.

По думите му в бюджета за 2024 г. за първи път са заложени средства за проектирането на 15 квартални паркинги.

„Заложени са средства за довършването на съществуващи, но недовършени през годините паркинги, например буферния паркинг за над 200 автомобила на метростанция „Сливница“, до метростанция „Младост 3“. За строителството на третата линия на метрото в кв. „Левски“ също е предвиден буферен паркинг“, посочи Бонев. 

Борис Бонев коментира и оставката на зам.-кмета по строителството в София Иван Матов. 

„Важното е, че г-н Матов си тръгва от Столична община по взаимно съгласие и без скандали, а не като обвиняем, както обикновено си тръгваха зам.-кметовете на Йорданка Фандъкова през няколко мандата нейно управление. Не виждам нищо скандално или притеснително. След като кметът и г-н Матов не са намерили правилния начин да работят заедно по темата със строителството, е нормално да се разделят и да бъде назначен нов такъв. Знам, че няма скандал и няма съмнения за корупция, явно просто не са се сработили. Това е напълно нормално“, заяви общинският съветник.

По думите му ПП-ДБ-„Спаси София“ са заварили тежко наследство от ГЕРБ.

„Заводът за отпадъци, гробищните паркове, тежки скандали и тежки корупционни разкрития се направиха само за първите ни 6 месеца управление. Ние заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ и понякога това, което сме очаквали да бъде, се различава съществено с реалността, която е много по-тежка. Най-важното е, че заварихме тотална липса на проектна подготовка – пари има, но проекти няма“, заяви общинският съветник.

„Все още получавам сигнали за фирми, печелили обществени поръчки при предишните управляващи, които в момента на тях пак щели да им връщат „кеш бек“, защото не били сигурни – можело да се върнат пак и не искали да си развалят отношенията с тях. Подготвяме документация и ще изпратим тези казуси към прокуратурата. До такава степен е проникнала тази корупция – до най-малката обществена поръчка“, каза общинският съветник, Бонев каза, че днес в Комисията по транспорт в Столичния общински съвет ГЕРБ са саботирали доклада за въпросния паркинг под НДК.

„Не го подкрепиха на практика без мотиви. Нямаше аргументи, въздържаха се на гласуването и заради това докладът не беше приет. Това ми напомня на форма на отмъщение на ГЕРБ за това, че загубиха изборите в София, защото 20 години тази партия не успя да реши проблема с паркирането. През цялата им кампания говореха за това, че сме щели да дърпаме ръчната спирачка на София. С тези техни действия те са тези, които я дърпат. Шокиран съм от тяхното поведение, защото очаквах, че след тежката загуба на изборите ще са си взели поуки, че се модернизират като партия и ще започнат да подкрепят решенията, котио са добри за града, но явно това не е така“, обясни Борис Бонев.

„Понеже знам, че общинските съветници в София са на късата каишка на г-н Борисов, отново ще се наложи да се обърна към него и да го попитам „Защо, г-н Борисов, вашата група в общинския съвет саботира доклад за това общината да получи паркинги в центъра на София“. Обръщам се към г-н Борисов да възложи гласуване в полза на софиянците“, каза Бонев.