Борис Бонев: Ремонтът във Френската гимназия е опасен!

Покривът тече, физкултурният корпус е с мухъл и за капак бие ток от кабели в стаите

Новини
12:30 - 27 Февруари 2024
2852
Борис Бонев: Ремонтът във Френската гимназия е опасен!

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев на брифинг в Столичния общински съвет засегна темата за физкултурния салон и новия корпус в Девета френска гимназия в столицата.

Бонев обясни, че след приемането на програмата за санирането, столичните общинари обърнали внимание на проблем, за който били информирани от учениците от 9-та френска гимназия. Бонев сподели, че самият той е бил възпитаник на гимназията, като през 2003-2007 г. още тогава се говорело, че ще има нов корпус и щяло да има нов и модерен физкултурен салон.

Този салон бил реализиран на цена 6 млн. лв., но проблемът бил в какви условия тренират децата.

Той показа избрани снимки как изглежда ремонтираният корпус и двора на гимназията, в който били допуснати плочи с различна височина, огромни неизползваеми пространства и тоалетни, както и груби нарушения като липса на отводняване в гимназията. Друг сериозен проблем бил, че покривът на училището тече, а водата се събира в кофи. Гаранционни ремонти на покрива на училището не са правени.

Бонев посочи и друг проблем - стените в съблекалните на въпросния физкултурен корпус били с мухъл,

падащи мазилки и боя. "Всичко това е правено с три леви крака и три леви ръце", разкритикува Бонев. Той смята, че новият салон е опасен за децата.

Борис Бонев алармира и че в ученическите стаи има кабели, които се подават от пода. Той запитал децата дали по въпросните кабели минава ток, а те му отговорили, че "да, но най-вероятно е слаб ток".

Слаб ток ли трябва да удря децата, възмутен е общинският съветник.

Не на последно място Бонев показа и как изглеждат хранилищата на училището - нямало една мивка и една с една тоалетна, направени качествено. "Всичко това прилича на къща на ужасите", притеснен е Борис Бонев, като напомни, че това е проект, чиито лентички били рязани от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова и ГЕРБ.

По-късно от пресцентъра на "Спаси София" уточниха, че договорът за новия физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и "Булстрой груп" и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни. Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че

от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми.

От "Спаси София" посочват и в конкретика видимите дефекти. Част от тях са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални пък има мухъл. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има

хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен.

С просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти, изтъкват от "Спаси София". Според Бонев особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора.