Борис Бонев реже главите в столичния Електротранспорт

Общинарят констатира трагично състояние на трамваите и релсите в София

Общество
13:47 - 13 Ноември 2019
2872
Борис Бонев реже главите в столичния Електротранспорт

Столичният общинар Борис Бонев поиска оставката на цялото ръководство на общинското дружество "Столичен електротранспорт" заради зачестилите трамвайни инциденти.

"Стрелките в София са стари и неподдържани - вместо те да бъдат задействани от копчета в кабините на ватманите, те често са ръчни, нестандартизирани и опасни заради тяхната непредвидимост. Стрелките с копчета са били 4, останаха само две, които невинаги работят. Вчерашният инцидент е поредният в серията от тежки произшествия, с ранени хора, материални щети и блокиран град. Заради старите стрелки има ограничение от 10 км/ч, което в XXI век е абсурдно и показва, че ръководството вместо да решава проблеми, прави трамваите бавни.

Състоянието на релсовия път в града е трагично, ремонтите се отлагат, а трамваите са бавни и шумни. Даже при нови ремонти за милиони се работи по стара технология за релсовия път - шумна и некачествена. Условията за труд за ужасни, със серия от нарушения на Трудовия кодекс и незаконен извънреден труд. Заради недостига на водачи има много необслужени курсове и интервалите растат все повече.

Техническото състояние на депата е лошо, а ръководството не е направило нито проекти, нито финансиране, за да се промени това. Новите трамваи се разкостват и стоят в депата заради липса на части и поддръжка" - това са само част от критиките на Бонев към начина, по който се управлява общинското дружество и как се грижи управата за трамвайните релси. 

Младата надежда на инициативата "Спаси София" пита задочно кметицата Йорданка Фандъкова дали е необходимо излагането на още причини, за да се променни коренно моделът в общината и да смени ръководството на предприятието. "Казахте, че е време за промяна - започнете я", призова Бонев.