Борис Бонев се усъмни : Има активен саботаж на фирмите, почистващи София

Топ
20:04 - 30 Ноември 2023
4675
Борис Бонев се усъмни: Има активен саботаж на фирмите, почистващи София

Общинският съветник от местната коалиция "Продължаваме промяната-"Демократична България"-"Спаси София" Борис Бонев е убеден, че има "активен саботаж" на част от фирмите, които отговарят за почистването и поддържката на София. Това стана ясно от думите му в интервю за Би Ти Ви в четвъртък във връзка с хаоса в столицата след тежкия снеговалеж в неделя.

Борис Бонев в студиото на Би Ти Ви

Саботажът, по думите на Бонев, се изразява в това, че директори на предприятия се оказват в отпуска, а изведнъж договорена и декларирана техника изненадващо липсва.

"Във всяка фирма трябва примерно да има 2 вишки и 5 електрически триона. Да, обаче вишките ги няма. Правим анализ на всичко това, което откриваме, но информацията е много. При всички положения е много странно и намирисва на опит за саботаж", обясни той.

Само за тази година фирмите за поддръжка на зелената система в София са получи 17 млн. лева, а единствената глоба, която е наложена, е на стойност символичните 15 000 лв, допълни Бонев. Общинският съветник все пак оправда до известна степен хаоса в столицата, като каза, че само за миналата година са постъпили около 200 сигнала общо от зелени системи, а след снеговалежите в неделя те са били няколко хиляди.

"Чисто физически техниката не е достатъчна, за да се справим с това природно бедствие, което ни сполетя", каза той.

Ден по-рано новоизбраният кмет на район "Оборище" Георги Кузмов също разказа за това как София на практика се оказва заложник на почистващите фирми. 4 дни след обилния снеговалеж по улиците на столицата все още има паднали дървета и висящи счупени клони, а по думите на Кузмов това е част от една грешно организирана система.

В своя публикация на страницата си във Facebook той споделя, че още в неделя е потърсил представител на "Титан" - фирмата, която отговаря за почистването на улиците от снега и за събирането на падалите клони. От там обаче му казват, че фирмата не може да изпълнява нареждания, ако те не са направени със заявка от страна на Столичния инспекторат, защото дейността им няма да бъде отчетена и платена.

В същото време район "Оборище" разполага с външно "Благоустройство и комунално строителство" (БКС) с годишен бюджет от 30 000 лв, което поддържа междублоковите пространства. То обаче не може да бъде използвано в случая с учичните дървета, тъй като те се оказват изцяло отговорност на отдел "Зелени системи" към Столична община.

"У никой няма право да прави, каквото и да е с тях, независимо какво се е случило, без да ги пита и да иска разрешение, с пускане на заявка, която трябва да бъде обработена за приоритет. Кой и как реди приоритетите за цяла София не знам!? Всяка намеса от районната администрация в тази дейност е нарушение!", изтъква районният кмет.

Много улици в София, дори в центъра на града, останаха непочистени с дни от падналите клони