Борис Джонсън иска да съживи ядрената индустрия

След Брекзит ще се засили недостига на квалифицирани работници във Великобритания

Свят
13:28 - 20 Август 2019
1481
Борис Джонсън иска да съживи ядрената индустрия

Планът на Великобритания да съживи стареещата си инфраструктура за ядрена енергия вероятно ще понесе удар, ако Брекзит застраши снабдяването със специалисти, съобщава "Блумбърг".

Недостиг на квалифицираните работници има от години, напрежение, което вероятно ще се влоши с изграждането на нови ядрени проекти. Около 13% от британските заварчици идват от други страни в Европейското икономическо пространство, според Консултативния комитет по миграцията, който поддържа списък на професиите с недостиг на работници.

Без тези допълнителни работници е вероятно да стане по-трудно и скъпо да се изградят и експлоатират атомни централи за милиарди, които са от решаващо значение за целта на Обединеното кралство за производство на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Проблемът вече е очевиден при проектът „Хинкли пойнт” за 24 милиарда долара на „Electricite de France”, единствената ядрена централа, която сега се строи във Великобритания.

"Хинкли изисква голям брой заварчици. Те идват от Европа. Имаме нужда от тези хора, да имат лесен достъп до Великобритания", коментира Питър Хаслам, който се пенсионира в петък като ръководител на политиката в Асоциацията за ядрена индустрия.