Борис Джонсън критикува остро полицията в САЩ

Невижданите от 1960-те протести обхванаха страната след убийството на чернокожия Флойд

Свят
17:50 - 03 Юни 2020
1453
Борис Джонсън критикува остро полицията в САЩ

Британският премиер Борис Джонсън взе отношение по темата с протестите в САЩ, като настоя, че трагичната смърт на Джордж Флойд е "непростима" и че той разбира правото на хората да протестират.

"Смятам, че случилото се в САЩ беше ужасяващо, беше непростимо. Всички го видяхме на телевизорите си и отлично разбирам правото на хората да протестират. Смятам също, че протестите трябва да се провеждат по законен и разумен начин", изтъкна британският премиер.

Невижданите от 1960-те протести обхванаха страната след убийството на чернокожия Флойд в Минеаполис миналата седмица.

Във видеоклип, разпространен онлайн, белият полицаѝ Дерек Шовин е заснет да натиска с коляно врата на Флойд, докато мъжът се моли да му позволи да диша. Впоследствие Шовин беше обвинен в убийство, докато от полицията бяха уволнени и четиримата униформени, извършили ареста на Флойд.

Масовите демонстрации в големите градове в САЩ, предизвикани от убийството, доведоха до сблъсъци между органите на реда и протестиращите, като се стигна до погроми, палежи и грабежи в цялата страна. Най-малко 9 000 души са били арестувани в цялата страна досега при размириците.