Борис Джонсън обеща повече военна подкрепа на Зеленски

Новини
22:13 - 28 Февруари 2022
1773
Борис Джонсън обеща повече военна подкрепа на Зеленски

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред украинския президент Володимир Зеленски, че ще предостави повече военна подкрепа на бившата съветска република в следващите дни, съобщи говорител на неговия кабинет.

От своя страна Зеленски информира Джонсън за съпротивата на Украйна срещу продължаващата руска инвазия, съобщи говорителят на "Даунинг стрийт" 10.

"Премиерът информира президента Зеленски за военната подкрепа, която Обединеното кралство изпраща на Украйна, и се ангажира да изпрати повече в следващите часове и дни".

Днес стана известно, че Великобритания ще бъде начело на международните усилия за отстраняване на Русия от световната полицейска агенция Интерпол, заяви министърът на вътрешните работи Прити Пател.

"Днес украинското правителство поиска руското правителство да бъде временно отстранено от членство в Интерпол и ние ще ръководим всички международни усилия в тази насока", заяви Пател пред парламента.

Лондон посъветва днес британските граждани да не пътуват до Русия поради липсата на полети и засилената икономическа нестабилност.

В същото време Великобритания обяви нови санкции срещу Кремъл.
От Даунинг стрийт публично се дистанцираха от думите на външния министър, че британци могат да пътуват до Украйна и да се сражават.

Външният министър Лиз Тръс заяви в Камарата на общините, че ще замрази авоарите на още три руски банки заради руското нахлуване в Украйна. Сред тези банки е „Сбербанк“.

Ще бъде забранен и британския износ за Русия в редица ключови сектори.

Приемайки, че войната може да продължи месеци или години, Лиз Тръс каза, че „Великобритания е готова да понесе икономически жертви, за да помогне на Украйна и ще запази санкциите колкото дълго е необходимо“.

Външният министър заяви пред депутатите, че е готова да отиде още по-далеч.

Преди нейното изявление Форин офис посъветва британците да не пътуват до Русия, посочвайки „липса на достатъчно полети за връщане“ и „продължаващо отслабване на руската икономика“.

Министърът на транспорта Грант Шапс пък заяви, че е инструктирал всички британски пристанища да не допускат съдове под руски флаг.

На базата на това разпореждане незабавно бе забранено на руски петролен да акостира на островите Оркни, което бе планирано за утре.

Междувременно от Даунинг стрийт публично се дистанцираха от думите на Лиз Тръс, че британци могат да пътуват до Украйна и да се сражават срещу руснаците.

Британската външна министърка Лиз Тръс обяви, че подкрепя всички британци, желаещи да се сражават в Украйна
Министърът на отбраната Бен Уолъс също лично се дистанцира от коментарите на Лиз Тръс.