Борис Джонсън създава фонд за социален патронаж за лятото

Говорителят на премиера направи официално изявление относно инициативата

Свят
17:35 - 16 Юни 2020
2335
Борис Джонсън създава фонд за социален патронаж за лятото

Британският премиер Борис Джонсън ще създаде фонд за социален патронаж за летния период за родители, изпитващи затруднения с изхранването на децата си в Англия, съобщи днес неговият говорител, цитиран от Ройтерс.

Стъпката идва, след като премиерът беше изправен пред натиск да финансира допълнителни мерки за социално подпомагане в условията на кризата с коронавируса.

Футболният отбор "Манчестър юнайтед" и неговият играч Маркъс Рашфорд подеха кампания правителството да финансира осигуряването на безплатна храна за онези семейства, "който са на ръба на оцеляването", която изглежда е променила позицията на Джонсън.
Първоначално британските министри заявиха, че раздаваните от училищата ваучери за храна няма да се предоставят по време на дългата лятна ваканция, което накара 22-годишният футболен нападател да прегърне каузата и да разкрие как е разчитал на подобна подкрепа като дете.

Преди дебатите в парламента, и след като някои депутати от управляващата Консервативна партия призоваха за промяна, говорителят на премиера направи официално изявление относно инициативата.

"Предвид пандемията от коронавируса премиерът изцяло разбира, че децата и родителите са изправени пред безпрецедентна ситуация това лято. За да отговорим на това ще осигурим летен Ковид фонд за социален патронаж", допълни говорителят на премиера.

"Той ще осигури ваучери за храна, покриващи шестседмичния ваканционен период. Скоро ще предоставим по-подробна информация", заяви говорителят пред журналисти, като допълни, че мярката ще струва близо 120 млн. лири (150 млн. долара).